Ganzen verjagen met de laserpen

Ganzen verjagen met laserpen

 

De Laser zit in onderdelen in een doosje. Voor gebruik dus even in elkaar zetten. Heel belangrijk is dat de oplaadbare batterij met het puntje ( de kant waar een plus op de zijkant staat) naar buiten wijst met inzetten . Daarna dopje erop draaien. (recht erop draaien en niet forceren met een tang of iets dergelijks.) Hierin past het sleuteltje.  Voor gebruik het sleuteltje naar rechts draaien tot het kleine groene puntje. Laser is nu klaar voor gebruik. Door het  knopje halverwege in te drukken zet u de laser aan. Standaard zit er een lensje op die een mooi patroon van allemaal puntjes en stippen laat zien. Deze lens kan er afgedraaid worden en in het doosje bewaard. De lens die overblijft geeft één punt. Door de lens losser te draaien wordt dit puntje iets groter. In de praktijk kijken wanneer het het beste gaat met verjagen. (dun puntje komt misschien iets verder, dikker verjaagt misschien beter).

Soms komt met losdraaien batterijdop een gedeelte van de huls mee. Gewoon weer vastdraaien en verder niets aan de hand. Zonder deze huls kan er een kortere accu/batterij van 3.7 Volt in. Deze is in Nederland iets beter te verkrijgen dan de bijgeleverde oplaadbare batterij. Het beste resultaat wordt bereikt met een goed opgeladen batterij.

Onze laser heeft een sleuteltje aan de achterkant. De eigenaar/sleutelhouder is verantwoordelijk voor het aanzetten en gebruik. Het is dan ook geen kinderspeelgoed.

 Voordat u de laser inschakelt, is het belangrijk dat deze naar de grond wijst en de laserstraal niet kan terugkaatsen via reflecterende oppervlakken zoals spiegels, verkeersborden of ‘schrikhekken’ . Mag niet in huis of ruimtes worden gebruikt. De laser dient gebruikt te worden als een stok om de vogels te raken. Laat de laserstraal langzaam heen en weer boven de koppen van de vogels stralen. De ideale hoogte boven de koppen van de vogels is 30 cm tot 50 cm. Het is belangrijk dat de afstand waarmee de laserstraal heen en weer gaat redelijk constant is. Hier is enige oefening voor nodig.

Zorg ervoor dat de zon zich voor u bevindt en de vogels de zon achter zich hebben. Anders zullen de vogels het laserlicht niet opmerken. Zorg ervoor dat u de laser en in het bijzonder de lens droog houdt.

De beste tijd om te verjagen is in de ochtend en avond en bij donker weer. Als het te zonnig is wordt de laser straal niet opgemerkt.

 

Bij de laser wordt een adapter geleverd. Hiermee kan de bijgeleverde batterij opgeladen worden. Voor gebruik de twee rechthoekige pennetjes  eenmalig omklappen. (Als dit nog niet gebeurd is) Pennetje passen alleen met een verloop in een normaal stopcontact. Dit verloop wordt  meegeleverd. Batterij in aangegeven richting tussen de veerpennen van de adapter doen en zo in het stopcontact. Let ook hier goed op dat de plus aan de goede kant zit  Lampje begint rood en veranderd van kleur in groen na opladen. Pas met uithalen uit stopcontact op dat u de pennetjes niet aanraakt.

Veel succes ermee. Voor eventuele dringende technische vragen bel 06 19322102. (Johan)

Mocht de pen binnen een redelijke termijn (6 maanden) fabrieksfouten vertonen en het niet  meer doen is er omruilgarantie. Dit wel onder voorwaarde dat de pen niet nat is geworden, gevallen, ernstig gestoten of batterij verkeerd om opgeladen is. Kortom alleen bij normaal voorgeschreven gebruik omruilgarantie.

Verkoper is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door gebruik van de laser. Gebruiker moet beseffen dat hij een apparaat in handen heeft dat bij onoordeelkundig gebruik grote schade kan aanrichten zoals blijvende oogbeschadiging. Daarom deze gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgen. Deze laserpen is uitsluitend bestemd voor het verjagen van ganzen en andere vogels waar verstoring op moment van verjagen wettelijk is toegestaan. Opgelet moet worden dat andere dieren die wettelijk beschermd moeten worden geen hinder ondervinden.

Gebruiksaanwijzing kan veranderen.